2010-02-24

Sosiaalinen media ja Olympialaiset urheilijan näkökulmasta

Näin tänään joitakin päiviä sitten julkaistun Marmain artikkelin jossa kommentoitiin Twitterin käyttöä Olympialaisissa. Jutussa harmiteltiin sitä kuinka vähän suomalaiset twiittaavat verrattuna etenkin kanadalaisten ja amerikkalaisten urheilijoiden aktiivisuuteen. Suomen joukkueesta ei tosiaan löydy ainakaan mun tietojeni mukaan muita aktiivisia twiittailijoita kuin minä. Minulla tosin on hienoinen etu asiassa työtaustani vuoksi.
Naisten lätkämaajoukkueesta Michelle Karvisella @M3Karvinen ja Emma Laaksosella @E_LaaLaa on tili, mutta he eivät ole vielä kovin aktiivisesti twiittailleet. Saankin aikamoisia silmienpyörittelyjä joukkuekavereiltani kun alan puhumaan Twitter- ja muuta digikieltä (kuulema mun puhetta ei ymmärretä), mutta uskon, että pitkäpinnaisuus tässä palkitaan - kovasti koitan viedä Twitter-ilosanomaa eteenpäin muiden urheilijoiden joukossa ;). Aika ei ole ihan vielä valmis, mutta ehkä seuraavissa kisoissa. 
On todella harmi, jos sosiaalisen median säännöt tai pikemminkin niiden epäselvyys ovat olleet asia minkä vuoksi muut suomalaiset urheilijat ovat mahdollisesti jättäneet bloggaamatta kisojen aikana. KOK ei ainakaan minun tietojeni mukaan ole bloggaamista kokonaan kieltänyt missään vaiheessa, mutta rajoitteita sille on toki asetettu. Tiivistettynä säännöt ovat olleet seuraavat:

- Ei saa tuottaa sisältöä (tekstiä, kuvaa, ääntä) mihinkään mediaan (lehdet, tv, internet; muiden blogit, yritysten kotisivut), poikkeuksena oma henkilökohtainen blogi.
- Blogissa julkaistavat asiat liittyvät ainoastaan kirjoittajan henkilökohtaisiin olympiakisakokemuksiin, eivätkä sisällä kolmanteen osapuoleen liittyvää luottamuksellista tai yksityistä tietoa
- Teksti on kirjoitettu olympia-aatteen perusperiaatteita noudattaen ja hyvän maun mukaan.
- Ei tuloksia peleistä/kisoista
- Blogi ei saa liittyä sivuun, jossa on mainosmateriaalia
- Kuvia voi julkaista, mutta ei avajaisista, päätösseremoniasta, eikä itse urheilutapahtumasta. Ei kolmansia osapuolia ilman suostumusta.
- Ei videota kisakylästä ja urheilupaikoilta.
- Omat sivut Twitterissä, Facebookissa ja vastaavissa katsotaan KOK:n silmin kuuluvan omiksi sivuiksi ja siksi siellä voi blogia pitää myös kisojen aikana bloggaussääntöjä noudattaen.

Esimerkiksi Ylen Hiihtäjät-blogin kohdalla tilanne lienee se, että sivu on kolmannen osapuolen ja näin ollen hiihtäjät eivät ole voineet sitä päivittää kisojen aikana. Kukaan ei ole kuitenkaan kieltänyt etteivätkö hiihtäjät olisi saaneet julkaista kirjoituksia omissa henkilökohtaisissa blogeissaan. Kuvien julkaisemisen suhteen oli itselläni ehkä eniten epäselvyyttä. Luin aluksi jostain säännöistä, että kuvia ei saa julkaista lainkaan, kun taas toisen ohjeen mukaan kuvia saa julkaista siten, että niissä ei ole kolmansia osapuolia ilman ko. henkilöiden suostumusta (mutta ei avajaisista, päätösseremoniasta ja kisatapahtumista). Halusin varmistua asiasta vielä ja kysyin säännöistä henkilökohtaisesti kisajoukkueen viestinnästä vastaavalta ja siksi julkaisinkin hyvällä omalllatunnollaesimerkiksi kuvia kisakylästä. Twitteristä ja Facebookista kysyin myös, ihan varmuuden vuoksi.

Olen seurannut jonkin verran myös muiden urheilijoiden twiittauksia ja täytyy sanoa, että muissa maissa ei näitä edellä mainittuja sääntöjä noudateta lähellekkään! Vastustajat twiittaavat jatkuvasti ainakin pelejen tuloksia ja kuvia postaillaan myös melko huolettomasti. Noh, ehkä nämä olivat ensimmäiset Twitter-Olympialaiset maailmaanlaajuisesti, mutta Suomen osalta ne ovat vielä edessäpäin. Seuraaviin kisoihin mennessä saataneen myös päivitetyt säännöt ja ohjeet siitä mitä saa ja mitä ei saa tehdä.


Kisojen bloggaus-guideline enlanniksi: IOC Blogging Guidelines.

2 comments:

Raija Puronaho said...

HOHHHOOOO Terhi! KAUHEAN SUURET ONNITTELUT OLYMPPIA-PRONSSIN JOHDOSTA!!!! Täälla Ruotsissa seistiin melkein päällään jotta Suomi puristaisi sen viimeisen maalin :o)

onnitteluhalit Raijalta & Co

Terhi Mertanen said...

Kiitos onnitteluista! :)

- Terhi